Ikan Keli Masak Lemak Cili Api - Masak Lemak Cili Api Ikan Baung - YouTube : Add in blended ingredients and coconut milk into heated wok.then stir until it boil.. Ikan keli masak lemak cili padi. Bahan untuk keli dimasak lemak cili api. Boleh buat hidangan berbuka bersama keluarga tercinta. Masak lemak cili padi ikan keli salai. Tumbuk bawang,cili api,kunyit hidup hingga lumat.masukkan ke dalam periuk bersama ayam,kentang dan air.masak hingga ayam 3/4 masaknya.
Selain daripada ayam, ikan keli juga sangat sesuai untuk dimasak menu masak lemak cili api. Kalau anda menpunyai stok ikan baung liar, saya memang syorkan anda mencuba resepi ini. Cara buat resepi ayam masak cili api versi utara : Lumurkan ikan keli dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Kemudian masukkan dalam kuali atau periuk.
1 1/2 kotak santan kotak; Letak kunyit, garam dan minyak supaya tak melekat di pemanggang. Cili padi 10 batang, kunyit hidup, sedikit halia, serai dititik. Ekor ikan keli, dicuci dengan asam jawa dan tepung • serbuk kunyit / ubi kunyit • garam • cili padi bergantung tahap kepedasan • setengah inci halia • biji bawang merah besar • bawang putih • serai diketuk. Ketuk serai dan masukkan sekali bersama ayam. Selalunya ada kepala atau ekor. Kalau anda menpunyai stok ikan baung liar, saya memang syorkan anda mencuba resepi ini. Selain itu, belimbing buluh juga boleh dimasukkan untuk menaikkan lagi rasa.
2 batang serai saiz kecil;
Tapi tak ramai lagi yang buat ikan keli masak lemak ni campur dengan tempoyak kan. Selain daripada ayam, ikan keli juga sangat sesuai untuk dimasak menu masak lemak cili api. Kalau ikan keli, memang saya dah biasa sejak kecil. Let it boil awhile or until the fish is cooked. Tapi, apa yang best sekarang ni. Boleh buat hidangan berbuka bersama keluarga tercinta. Rasa lemak pedas dia sangat sempurna jadi lauk makan tengah hari. Jom layan resepi di bawah ini dan juga video penyediaannya di azie kitchen youtube channel di sini. Oh ya ker macam tu? Cili padi 10 batang, kunyit hidup, sedikit halia, serai dititik. Lumurkan ikan keli dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Ikan keli salai masak lemak cili padi. 2 batang serai saiz kecil;
Rugi kalau tidak cuba resepi yang dikongsikan oleh huda binti safiei di laman facebook. Selain daripada ayam, ikan keli juga sangat sesuai untuk dimasak menu masak lemak cili api. 5 biji air asam limau kasturi 1 sudu teh serbuk kunyit; Tapi, apa yang best sekarang ni. Oh ya ker macam tu?
Kalau ikan keli, memang saya dah biasa sejak kecil. Ikan keli salai masak lemak cili padi. Ikan keli disiang, cuci bersih dan perap dengan asam jawa + garam = 15 minit. Ketuk serai dan masukkan sekali bersama ayam. Gunakan api perlahan dan kacau selalu sehingga santan mendidih.(takut naik minyak) 7. Baru tambahkan santan pekat tadi,dan daun kunyit.biarkan mendidih sedikit sebelum perasakan.siap. Masukkan bahan yang telah di tumbuk bersama santan pekat dalam periuk. Jom layan resepi di bawah ini dan juga video penyediaannya di azie kitchen youtube channel di sini.
Gaul garam kunyit dan bakar/salai hingga masak.
Letak kunyit, garam dan minyak supaya tak melekat di pemanggang. Selalunya ada kepala atau ekor. Biasanya ikan keli kita siang (kalau dapat keli sungai lagi sedap), kemudian cuci, gaul dengan tepung gandum dan perap sekejap. Masak lemak cili padi ikan keli salai. 1 1/2 kotak santan kotak; Kalau anda menpunyai stok ikan baung liar, saya memang syorkan anda mencuba resepi ini. 1 ekor ikan keli sederhana besar (disiang,dibersihkan dan direndam dgn air asam jawa dan garam kasar) ikan yg telah dibersihkan,diperap dgn garam halus dan serbuk kunyit,.gorengkan ikan jangan terlalu garing dan ketepikan. Masak lemak cili padi ikan keli salai. Jom layan resepi di bawah ini dan juga video penyediaannya di azie kitchen youtube channel di sini. Tumbuk bawang,cili api,kunyit hidup hingga lumat.masukkan ke dalam periuk bersama ayam,kentang dan air.masak hingga ayam 3/4 masaknya. Dalam periuk, satukan bahan2 tumbuk halus dan santan cair, kacau rata dan jerang atas api hingga mendidih. Tapi, apa yang best sekarang ni. Bendi tomato 3 ekor ikan keli salai;
Boleh buat hidangan berbuka bersama keluarga tercinta. Tumbuk bawang,cili api,kunyit hidup hingga lumat.masukkan ke dalam periuk bersama ayam,kentang dan air.masak hingga ayam 3/4 masaknya. 1 ekor ikan keli sederhana besar (disiang,dibersihkan dan direndam dgn air asam jawa dan garam kasar) ikan yg telah dibersihkan,diperap dgn garam halus dan serbuk kunyit,.gorengkan ikan jangan terlalu garing dan ketepikan. 1 1/2 kotak santan kotak; Hari terjumpa pulak seperti apa yang.
Bahan untuk keli dimasak lemak cili api. Tapi tak ramai lagi yang buat ikan keli masak lemak ni campur dengan tempoyak kan. Garam /serbuk perasa cukup rasa Ketuk serai dan masukkan sekali bersama ayam. Letak kunyit, garam dan minyak supaya tak melekat di pemanggang. Kalau ikan keli, memang saya dah biasa sejak kecil. Cili padi 10 batang, kunyit hidup, sedikit halia, serai dititik. Bendi tomato 3 ekor ikan keli salai;
Ikan keli disiang, cuci bersih dan perap dengan asam jawa + garam = 15 minit.
Nanti nak cuba jugaklah masak ikan siakap masak lemak ni. Yezza, kalau korang suka, sep sket ! 2 batang serai saiz kecil; Rugi kalau tidak cuba resepi yang dikongsikan oleh huda binti safiei di laman facebook. Lumurkan ikan keli dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Baru tambahkan santan pekat tadi,dan daun kunyit.biarkan mendidih sedikit sebelum perasakan.siap. Selain itu, belimbing buluh juga boleh dimasukkan untuk menaikkan lagi rasa. Segenggam cili api 200 ml santan kotak; Resepi ikan keli masak lemak cili padi memang yang paling padu dan popular kat negeri ni. 1 ekor ikan keli sederhana besar (disiang,dibersihkan dan direndam dgn air asam jawa dan garam kasar) ikan yg telah dibersihkan,diperap dgn garam halus dan serbuk kunyit,.gorengkan ikan jangan terlalu garing dan ketepikan. If playback doesn't begin shortly, try restarting your device. Gunakan api perlahan dan kacau selalu sehingga santan mendidih.(takut naik minyak) 7. Tapi, apa yang best sekarang ni.